Dlouhodobé vystavení nízkým dávkám záření může zvýšit riziko vzniku leukémie

Dlouhodobý výzkum zjistil u více než 300 000 pracovníků ve Francii, Spojených státech a Velké Británii, kteří byli mnoho let vystaveni nízkým dávkám radiace, zvýšené riziko úmrtí na leukémii.

„Mnoho epidemiologických nebo radiobiologických studií prokázalo, že vystavení ionizujícímu záření může způsobit rakovinu a leukémii,” sdělil vedoucí autor Dr. Klervi Leraud z Oddělení radiobiologie a epidemiologie (SRBE) Institutu pro radiologickou ochranu a jadernou bezpečnost (IRSN) ve Fontenay-aux-Roses ve Francii.  Leraud také řekl, že pracovníci vystavení ionizujícímu záření, kterým je později diagnostikována leukémie, již mohou žádat o finanční kompenzaci ve všech třech zmíněných zemích.

Jak zdůrazňují autoři studie, zdravotnický personál a dokonce i pacienti jsou také vystaveni mnohem většímu záření, než bylo běžné před desítkami let. Ale říkají, že není jasné, jak vysoká míra expozice zvyšuje riziko rakoviny.

Do této nové studie vědci zahrnuli 308 297 pracovníků jaderného průmyslu, jejichž expozice byly sledovány. Všichni z nich pracovali po dobu nejméně jednoho roku pro francouzskou Komisi pro jadernou energii a alternativní zdroje energie (CEA) nebo podobného zaměstnavatele či pro Ministerstvo energetiky (DoE) a obrany (DoD) ve Spojených státech, nebo byli členy Národního registru pro radiační pracovníky (NRRW) ve Velké Británii.

Pracovníci byli v průměru monitorováni po dobu 27 let a data o expozici a zdravotním stavu byla sebrána mezi lety 2000 a 2005, v závislosti na zemi původu pracovníků. Výzkumníci vyhledávali výskyt úmrtí na leukémii nebo lymfom (zhoubné nádorové onemocnění lymfatické tkáně). Asi 22 procent pracovníků zemřelo na konci výzkumu. 531 umřelo na leukémii a 814 na lymfom.

Vědci zjistili, že při zvyšování kumulativních dávek ozáření vzrůstalo riziko úmrtí v důsledku určitého typu leukémie. V průměru byli pracovníci vystaveni kumulativní dávce záření 16 milligrayů (mGy) v době studie nebo asi 1 mGy ročně. Pro srovnání, podle amerického Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) je pacient při počítačové tomografii neboli CT skenu bederní páteře vystaven dávce záření mezi 1-2 mGy.

Leraud a jeho kolegové dále píší, že ve Spojených státech byl v roce 1982 člověk vystaven průměrně 0,5 mGy ionizujícího záření za rok, ale v roce 2006 už se množství zvedlo na 3 mGy, převážně v důsledku lékařského ozáření.

Ve své studii vědci také vypočítali, že s každou jednotkou graye (odpovídá 1000 milligrayů) celkového ozáření vzroste riziko pracovníka úmrtí na leukémii trojnásobně. Tento účinek byl největší u chronické myeloidní leukémie, kdy s každým grayem toto riziko stouplo deset a půlkrát.

Více informací:
http://www.reuters.com/article/2015/07/09/us-health-radiation-leukemia-idUSKCN0PJ2O920150709

Ionising radiation and risk of death from leukaemia and lymphoma in radiation-monitored workers (INWORKS): an international cohort study, The Lancet Haematology, online June 21, 2015

*****

(c) Olga Kališová, Temelín.cz // obrázek: Wikimedia Commons