Únik radioaktivního materiálu v podzemním skladu ohrozil zdraví personálu

Třináct pracovníků noční směny v podzemním skladu jaderného odpadu z vojenského programu USA v Novém Mexiku bylo zasaženo únikem radioaktivních materiálů. Dopady na jejich zdraví bude možné vyhodnotit až po delším lékařském pozorování. Mluvčí ministerstva energetiky uvedl, že pracovníci skladu patrně vdechli částice plutonia a americia, což by znamenalo značné zdravotní riziko.

V případě uložení těchto prvků v těle totiž pokračuje jejich radioaktivní rozpad, což znamená vystavení vnitřních orgánů obtížně měřitelným dávkám záření. Stupeň ohrožení zasažených dělníků bude možné určit po opakovaném vyhodnocení vzorků jejich moči. Poté lékaři zváží nasazení léků pro urychlení vylučování, které s sebou ovšem nese vážná zdravotní rizika.

Ministerstvo energetiky má v nejbližších dnech schválit plán, podle kterého proběhne dálkové měření radiace v úložišti. Podle výsledku bude rozhodnuto o vyslání dělníků k odstranění závady.

Ukládání odpadů z produkce jaderných zbraní v bývalém solném ložisku hluboko pod povrchem pouště v Novém Mexiku řídí ministerstvo energetiky, neboť zkušenosti z projektu mají být využity při ukládání vyhořelého paliva z jaderných elektráren.

Více informací:
http://www.nytimes.com/2014/02/28/us/workers-at-nuclear-waste-site-in-new-mexico-inhaled-radioactive-materials.html?_r=1

*****

(c) Karel Polanecký, Temelín.cz / fotografie: www.enformable.com