Likvidace Sellafieldu bude stát 70 miliard liber

Rozpočtový výbor britského parlamentu po projednání zprávy o postupu likvidace jaderného komplexu v Sellafieldu nešetřil silnými slovy. Dosavadní výsledky poslanci označili za chabé a pozastavili se rovněž na opětovnými odklady termínů dokončení jednotlivých částí likvidace. Hlavním předmětem zájmu poslanců ovšem byla závratná výše nákladů, na kterou se celý projekt vyšplhal – podle posledního odhadu půjde o 70 miliard liber (při aktuálním kurzu 2,3 bilionu korun).

Předsedkyně výboru Margaret Hodgeová uvedla, že ji zarazily nedostatečné průběžné výsledky některých částečných projektů. Například cena výstavby skladovacích prostor pro jaderný odpad vyrostla od září 2012 na dvojnásobek, u jiných částečných projektů bylo oznámeno šestileté zpoždění. Margaret Hodgeová naplno vyslovila obavu, která má po dosavadních zkušenostech velké opodstatnění: „Likvidace jaderného odpadu soustředěného v Sellafieldu přijde minimálně na 70 miliard liber. Ale horší je, že náklady pravděpodobně v budoucnu ještě vzrostou.

Poslanci doporučili Úřadu pro likvidaci jaderných zařízení (Nuclear Decommissioning Authority – NDA), který komplex v Sellafieldu spravuje, ukončení spolupráce s externími dodavateli, nezlepší-li se úroveň jejich výsledků. Konkrétně jde o soukromé konsorcium Nuclear Management Partners (NMP), které před šesti lety získalo zakázky na konkrétní projekty, ale jeho výsledky neodpovídají zadání, přestože jeho zaměstnanci pobírají vysoké odměny. Podle Margaret Hodgeové dostupné informace nepřesvědčily poslance o tom, že stávající poměry v Sellafieldu dostatečně chrání zájem daňových poplatníků na minimalizaci výdajů.

Podle poslanců zůstává jedním z hlavních rizik vysoké množství plutonia, které se v Sellafieldu nachází a na jehož likvidaci nemá NDA přesný plán. Původní záměr využít plutonium přímo v Sellafieldu k výrobě směsného paliva selhal v důsledku nízké poptávky ze strany provozovatelů jaderných elektráren.

Více informací:
http://www.telegraph.co.uk/finance/newsbysector/energy/10629219/MPs-attack-Sellafield-decommissioning-as-costs-hit-70bn.html

*****

(c) Karel Polanecký, Temelín.cz / fotografie: Wikimedia Commons