O těžbě uranu v Grónsku se bude hlasovat v referendu

Grónská premiérka Aleqa Hammond během svého vystoupení v parlamentu 13. září oznámila, že vláda navrhne vypsání referenda, ve kterém se obyvatelé jižního Grónska budou moci vyslovit k záměru těžby a zpracování uranu v lokalitě Kuannersuit. Zároveň přislíbila, že ačkoli výsledek referenda není formálně závazný, vláda jej bude respektovat.

Příslib premiérky znamená významný posun ve vládní politice. Vláda dosud deklarovala, že ve volbách dostala mandát k rozhodnutí o těžbě v Kuannersuitu. Žádosti těžebních společností o povolení geologického průzkumu grónská vláda očekává v příštích týdnech. Projekt ovšem narazil na protesty obyvatel. Ve městě Nuuk proti těžbě uranu v Kuannersuitu protestovali 11. září lidoví tanečníci a bubeníci, které podpořil i předseda politické strany původních obyvatel Grónska IA (Inuit Ataqatigiit).

Navzdory příslibu referenda o těžebním projektu v Kuannersuitu, vláda nadále trvá na záměru zrušit všeobecný zákaz těžby uranu. Příslušnou legislativní změnu již navrhla parlamentu, který ji bude v prvním čtení posuzovat 8. října. Podle předběžných odhadů by se v případě rozvoje těžebních projektů mohlo Grónsko zařadit mezi pět nejvýznamnějších světových exportérů uranu. Všechny využívané technologie těžby uranu jsou ovšem spojeny s vážnými negativními dopady na okolí.

Více informací:
http://www.wise-uranium.org/ureg.html#GLZTP

*****

(c) Karel Polanecký, Temelín.cz / fotografie: Wikimedia Commons