Bazén vysoce radioaktivní vody se v areálu fukušimské elektrárny vsákl do země

Dlouhodobé problémy s únikem radioaktivní vody využívané k chlazení roztavených reaktorů v jaderné elektrárně Fukušima prozatím vyvrcholily 20. srpna vážnou poruchou jedné ze skladovacích nádrží. V jejím důsledku došlo podle vyjádření provozovatele elektrárny, společnosti Tepco, k úniku 300 tun kontaminované vody, tedy množství, které zhruba odpovídá pětadvacetimetrovém bazénu.

Voda, která při nehodě nádrže unikla, je tak vysoce radioaktivní, že osoba vzdálená půl metru od její hladiny by za hodinu obdržela dávku záření, která pětinásobně převyšuje roční limit pro zaměstnance jaderných elektráren. Po deseti hodinách v její blízkosti by bylo nutno počítat s nemocí z ozáření.

"Ve vodě uniklo velké množství radioaktivních látek a situace se zhoršuje,“ uvedl Mičijaki Furukawa, jaderný chemik a profesor nagojské univerzity. Zástupci provozovatele přiznali, že stávající systém monitoringu neumožnil závadu nádrže včas odhalit. Vedle kontroly a opravy nádrží proto hodlají vylepšit také jejich monitorovací systém.

V areálu elektrárny se od havárie v roce 2013 nashromáždilo obrovské množství radioaktivní vody. Havarované reaktory jsou chlazeny pomocí provizorního systému, který zaplavuje roztavené palivové tyče vodou. Kontaminovaná voda je odváděna drenážními kanály a čerpána do skladovacích ocelových nádrží. Každý den ve Fukušimě přibývá 400 tun radioaktivní vody. Celý systém chlazení není vodotěsný, k únikům dochází dlouhodobě.

Nehoda oznámená 20. srpna je ovšem nejrozsáhlejším jednorázovým únikem. Japonský Úřad pro dohled nad jadernou energií (NRA) zvýšil stupeň závažnosti této události z původního prvního stupně, který označuje pouhou anomálii, na třetí stupeň, který na mezinárodní stupnici jaderných události znamená "závažný incident".

Společnost Tepco v návaznosti na nehodu skladovací nádrže připustila, že kontaminovaná voda prosakuje do oceánu. Japonská vláda následně deklarovala, že zvýší úsilí o zastavení úniků, což požaduje i sousední Jižní Korea, která se obává dopadů zamoření oceánu na možnosti rybolovu.

Předseda japonského jaderného dozoru Šuniči Tanaka uvedl, že riziko velkých úniků radioaktivní vody přetrvává. Na tiskové konferenci řekl: „Musíme předpokládat, že co se stalo jednou, to se může opakovat, a musíme se připravit. Nemůžeme si dovolit promarnit ani hodinu.“

Nezávislý jaderný expert Mycle Schneider, který situaci v Japonsku podrobně sleduje, shrnul svůj odhad situace slovy: „Úniky radioaktivní vody jsou daleko rozsáhlejší než Tepco oficiálně přiznává. Voda uniká z nádrží, ale také pod základy reaktorů a z řady trhlin v potrubí. Celkové množství unikající radioaktivní vody nelze změřit.“

Více informací:
http://uk.reuters.com/article/2013/08/20/uk-japan-fukushima-leak-idUKBRE97J02720130820
http://www.bbc.co.uk/news/science-environment-23779561

*****

(c) Karel Polanecký, Temelín.cz // foto: Wikimedia Commons