USA: žádné další reaktory, dokud nevyřešíte odpad

V úterý 7. srpna oznámil jaderný dozor Spojených států (Nuclear Regulatory Commission – NRC), že zastavuje vydávání licencí na výstavbu a provoz nových jaderných reaktorů. Úřad vydávání licencí obnoví, až bude dostatečně vyřešena otázka nakládání s jaderným odpadem.

Přímým důvodem pro krok NRC je červnové rozhodnutí odvolacího soudu pro okres Columbia, podle kterého nelze pokračovat v dosavadní praxi vydávání licencí na základě subjektivní důvěry, že trvalé úložiště jaderných odpadů bude vybudováno. Po zastavení projektu v Yucca Mountain a slabém pokroku při hledání nové lokality soud nevidí dostatečné záruky, že ve Spojených státech bude vybudováno hlubinné úložiště.

Vydávání licencí při nevyřešeném nakládání s odpady je podle soudu v rozporu s environmentálními standardy platnými ve Spojených státech. Soud rovněž odmítl stanovisko, že vyhořelé palivo by bylo možné provizorně skladovat v bazénech či kontejnerech po dobu šedesáti let po vypršení platnosti povolení k provozu elektrárny.

Za posledních pět let byly k NRC podány žádosti o licenci na výstavbu a provoz pro 28 nových reaktorů. Čtyři reaktory mají žádost vyřízenu kladně, v případě osmi byla žádost odložena. Aktuálně má tedy NRC na stole žádosti o vydání licence pro 16 nových reaktorů, které ovšem z důvodu rozhodnutí soudu nemůže uzavřít.

Další informace: http://www.world-nuclear-news.org/-RS_NRC_suspends_final_licensing_decisions_080812a.html

*****

(C) Karel Polanecký, Temelín.cz / Foto: Wikimedia Common